حماسه: در لغت به معنای دلاوری و شجاعت است و در اصطلاح، شعری است داستانی با زمینه قهرمانی، قومی و ملی که رخدادهای شگفت آور و فراطبیعی در آن روی میدهد.
زمینههای حماسه: ۱- داستانی و روایی ۲- قهرمانی ۳- خرق عادت (شگفت آوری) ۴- ملّی
زمینه داستانی
یکی از ویژگیهای حماسه، داستانی بودن آن است؛ بنابراین حماسه را میتوان جُنگی از رخدادها دانست.
زمینه قهرمانی
بیشترین موضوع حماسه را چهرهها و رخدادها میسازند و حماسهپرداز کسی است که انسانهایی را که هم از نظر نیروی بدنی و هم از لحاظ نیروی معنوی برجسته اند به تصویر میکشد، همانند «رستم» در شاهنامه.
زمینه خرق عادت (شگفت آوری)
از دیگر ویژگیهای حماسه، رخدادهایی است که با منطق و تجربه علمی سازگاری ندارد. در هر حماسه ای، رویدادهای فراطبیعی و شگفت دیده میشود؛ مانند اینکه زال به دست مرغی میپرورد و با سیمرغ سخن میگوید.
زمینه ملی
رویداهای قهرمانی که به منزله تاریخ خیالی یک ملت است در بستری از واقعیتها به انجام میرسد. واقعیتهایی که ویژگیهای اخلاقی، نظام اجتماعی، زندگی سیاسی و عقاید آن جامعه را مینمایاند. البته زمینه ملی در حماسه های راستین یافت میشود و در حماسه های دینی رنگ میبازد.
دسته بندی حماسه
درباره گونهها و دسته بندی حماسه نگرهها و انگارههای گوناگون و ساناسانی دیده میشود. برخی از حماسه پژوهان حماسهها را بر دو دسته کرده اند: راستین و طبیعی، دروغین و برساخته. برخی دیگر دسته بندی دیگری را فراپیش میدارند: حماسه ملی، حماسه دینی و حماسه تاریخی. به باور نگارنده برای پیشداست یک دسته بندی علمی و درست میباید زمینههای حماسه را بررسیم و آنها را بپژوهیم. هر حماسه به ناگزیر دارای چهار زمینه بنیادین است:
۱- داستانی و روایی است.
۲- دو ناساز با یکدیگر روباروی میشوند و در پی نابودی یکدیگرند.
۳- در همه حماسهها کارهای شگفت و خردگریز یا فراطبیعی دیده میشود.
۴- هر حماسه دارای موضوعی است که حماسه پیرامون آن به انجام میرسد.
همه رزمنامهها و نامههای پهلوانی در سه زمینه نخست همبازند و یکسان. زمینه چهارمین حماسه همان نهشته (= موضوع) آن است. بخشی که میتواند گوناگونی بپذیرد و حماسههای گوناگون را رقم زند. هر حماسه ای به ناگزیر در پیوند با موضوعی است و موضوعهای حماسه نیز به ناگزیر میتواند متنوع و گونه گون باشد. از این همین جاست که دسته بندی حماسه پیکر میگیرد و بازبسته به نهشته شان دسته بندی پدید میآید. پس برای شناخت انواع حماسه میبایست نهشتههای حماسهها را بررسید و شناخت. به نظر میرسد که نهشته حماسه میتواند پرشمار و ناکرانمند باشد. نیازی نیست که برای موضوع حماسه مرزی را رقم زنیم و بیرون رفتن از آن را روا نشماریم. نیازی نیست که حماسهها در موضوعهای از پیش شناسایی شده گنجانده شوند. هر نهشته ای میتواند دستمایه حماسه پرداز باشد. حتا میتوان نهشتههای تازه ای را یافت و آنها را آزمود و در قالب حماسه گنجاند؛ نهشتههایی که در گذشته دستمایه نویسندگان نبوده اند و حماسه پرداز می خواهد به تازگی آن ها را دستمایه حماسه خود کند. پس نباید حماسهها را محدود به موضوعهای ویژه ای دانست؛ زیرا هر نهشته ای میتواند دستمایه حماسه نگار قرار گیرد؛ اما موضوعهایی را که تا امروز شناسایی شدهاند و حماسهها پیرامون آنها گشته اند در زیر میآوریم و هر یک را به کوتاهی گزارش میکنیم.
۱- حماسه اسطوره ای ۲- حماسه ملی ۳- حماسه عرفانی ۴- حماسه دینی ۵- حماسه تاریخی ۶- حماسه برساخته و دروغین …
اینک به بررسی هر یک میپردازیم.